18 Şub 2019


Borsanın vazgeçilmezi olan hisse senetleri bizim için fazlası ile kıymeti bulunan bir konudur. Sizin kendi isteklerinize ve oluşturduğunuz portföyünüze uygun olarak pek çok hisse senedi mevcut bulunmaktadır. Bir yerden borsa kelimesini duyduğunuz anda aklınıza diğer yatırım araçlarından ziyade önce hisse senetleri gelmektedir.



Hisse Senetlerini Ne Etkiler


Hisse senetlerini etkileyen faktörleri anlamak fiyat için arz ve talep ilişkisini anlamak ile hemen hemen aynı şeydir. Unutmamak lazım ki her yatırım aracının pek çok nedenden ötürü arz ve talep ilişkisi etkilenebilir. Örneğin altının etkilendiği faktörler ile herhangi bir hisse senedinde ki arz ve talep ilişkisi farklı sonuçlar doğurabilir. Hisse senedi fiyatları bulunduğunuz gün içerisinde çok farklı düzeyde değişkenlik gösterebilir. Önemli olan bu değişimleri doğru analiz ederek başarıya ulaşmaktır.


Hisse Senedi Fiyatı Neden Artar


Hisse senedinin artmasında ki en önemli etken, ülke ekonomisinin gittikçe büyümesidir. Peki bu ne anlama geliyor diyecek olursanız; Şirketlerin büyümesi ya da karlılık oranlarının artması diye de ifade edebiliriz. Artan performans ile doğru orantılı olarak hisse fiyatları da artacaktır. Ayrıca bu hisse senedine talep artarsa fiyatları da yükselecektir.


Hisse Senedi Fiyatı Neden Düşer


Ekonomik büyüme durursa ya da ekonomi düşüşe geçerse hisse senetleri yavaş yavaş düşmeye başlayacaktır. Ekonominin durgunlaştığı dönemler özellik ile dikkat etmeniz gereken dönemlerdir. Eğer faizlerde bir artış meydana gelirse buda doğrudan hisse senetlerinin fiyatlarını etkileyecektir. Faiz oranları ile hisse senedi fiyatlarını karşılaştırırsak ters orantılı olduğunu göreceğiz. Bunu avantaja da dönüştürebiliriz dezavatajada. Amerika’da olduğu gibi ekonomik iyileşme başladığı noktada bazen devletler duruma müdahale eder. Günümüzde internetten işlem yaparak şartları ve karları çok değişken bir hale getirdik. Bunun sonucunda pek çok şey eğer yeterli ve doğru analizi yaparsanız sizin yararınıza olabilir. Hisse senedi kavramı bizim için oldukça kıymetli olması ile beraber kimi durumda nakit kaybına da sebep olabilir. Bu ve bunun gibi durumlar için daha önceki makalelerimiz de bahsettiğimiz gibi gerekli analizi yapmalı ve doğru kararlar vermeyi öğrenip hedeflediğimiz doğrultuda adımlar atmalıyız.
ÖNCEKİ YAZI
SONRAKİ YAZI

0 yorum: